Short answer: VA requires you to intend to live in the home when you buy it and to move in within a reasonable time after closing. Federal law doesn’t set a minimum number of months you must stay. If you genuinely occupied the home and later get PCS orders, you can generally keep your VA loan and rent the home out. You may also be able to buy at your next duty station with your remaining entitlement.
PCS orders and want to keep your San Diego home? Call:
Hyde Funding · 8996 Miramar Rd., Suite 250, San Diego · NMLS #391380 · Lending since 2015 · Lending in all states
Generally, yes. VA’s occupancy requirement is about your intent when you get the loan. Under 38 U.S.C. § 3704(c), you certify at application and again at closing that you intend to personally occupy the property as your home, and you must move in within a reasonable time. Once you’ve done that, a later PCS move doesn’t make the loan due. What isn’t allowed is buying with a VA loan when you already plan to rent the home instead of living in it.
The VA statute doesn’t set a minimum number of months. The question is whether your intent to occupy was genuine when you closed. If you receive orders soon after buying, keep a copy of your orders and records showing you lived in the home (or that your spouse did). Some lenders add their own overlays, so ask before you close if a move is likely.
If you’re on active duty and can’t live in the home because of your service, your spouse can satisfy the occupancy certification. A dependent child can also satisfy it through the veteran’s attorney-in-fact or the child’s legal guardian. Our buying with PCS orders guide covers buying before you report.
Often, yes. If your first VA loan is still open, part of your entitlement is in use, and your remaining entitlement is based on the one-unit loan limit in the county where you’re buying next.
| Illustrative example | Amount |
|---|---|
| Original VA loan on the San Diego home | $700,000 |
| Entitlement used (25% of loan amount) | $175,000 |
| Next home is in a county at the 2026 baseline limit: $832,750 x 25% | $208,187.50 |
| Remaining entitlement ($208,187.50 − $175,000) | $33,187.50 |
| Maximum loan with $0 down (remaining entitlement x 4) | $132,750 |
Example only. Above that amount, lenders generally ask for a down payment so the guaranty plus your down payment covers 25% of the loan. In a high-cost county the remaining entitlement is larger. Your COE shows what you actually have.
The funding fee for a second VA purchase is 3.3% with less than 5% down, 1.5% with 5% or more, and 1.25% with 10% or more, unless you’re exempt (for example, if you receive VA disability compensation). See VA funding fee 2026. To get full entitlement back you generally need to sell the home and pay off the loan. See full entitlement.
38 CFR 36.4340 sets the rules:
Your new purchase needs to pass the VA residual income and DTI tests with both housing payments considered.
Planning a PCS move? Call and we’ll look at keeping your current home and buying at your next base. We lend in all states, and we review every credit profile, with third-party credit repair available if you need it.
Questions about your VA loan? Call me directly:
Hyde Funding · 8996 Miramar Rd., Suite 250, San Diego · NMLS #391380 · Lending since 2015 · Lending in all states
Federal law does not set a minimum period. You must intend to occupy the home when you close and move in within a reasonable time. If you later receive PCS orders, you can generally keep the VA loan and rent the home.
Yes, if you have enough remaining entitlement. It is calculated from the one-unit loan limit in the county where you are buying, minus the entitlement still in use on your first loan.
Yes. If you are on active duty and cannot occupy the home because of your service, your spouse can satisfy the occupancy requirement (38 U.S.C. 3704(c)).
Generally yes. For an IRRRL you only need to certify that you currently live in the home or lived there before.
The expected rent can offset the old home’s mortgage payment if there is no indication it would be hard to rent. A lease helps, and a strong rental market can reduce the need for one.
Steven Hyde, NMLS #391380 (NMLS Consumer Access). Equal Housing Opportunity. Hyde Funding is a mortgage lender and is not affiliated with the U.S. Department of Veterans Affairs or any government agency. Examples are illustrative only and are not quotes or commitments to lend. Terms depend on credit, income, property and lender approval. Tax information is general; consult a tax advisor or the County Assessor about your situation.