Buying a San Diego Home With PCS Orders (Before You Arrive)

By Steven Hyde, Founder, Hyde Funding · NMLS #391380. Reviewed October 21, 2026. Hyde Funding is a mortgage lender headquartered in San Diego, lending nationwide since 2015, and is not affiliated with the U.S. Department of Veterans Affairs.

Short answer: You can buy a San Diego home with a VA loan before you report, using your PCS orders. Lenders typically accept orders as proof you will occupy the home, and your BAH at the new duty station can count as income. By law, you must certify that you intend to move in “within a reasonable time” (38 U.S.C. § 3704(c)).

What do I need to start?

Your PCS orders, a COE (we can pull it), recent LES statements, and bank statements. Get pre-approved before house-hunting trips (HHT) so offers are ready.

How soon do I have to move in?

Federal law requires that you intend to occupy the home “within a reasonable time” after closing (38 U.S.C. § 3704(c)). Lenders apply a specific timeframe, and a spouse can satisfy occupancy if you are deployed. Ask us about your dates.

Can I use BAH for the new location?

Yes. BAH is based on your new duty station ZIP and rank. Look it up in the DTMO calculator and see using BAH to qualify.

Can I close remotely?

Often yes, through a power of attorney or remote/hybrid closing, depending on title and escrow.

Which base, which neighborhoods?

See our guides for MCAS Miramar, Camp Pendleton, and Naval Base San Diego.

Frequently asked questions

Can I buy a house before I PCS?

Yes. With PCS orders, you can get VA pre-approved and close before you report, as long as you intend to occupy the home.

Does my BAH count as income for a VA loan?

Yes. BAH is generally counted as effective income.

What if I PCS again later?

You can keep the home as a rental. See our guide on renting your home after a PCS.

Related VA guides

Talk to Steven: (858) 775-1005 · Free VA consultation · Apply now

Sources


Steven Hyde, NMLS #391380. Equal Housing Opportunity. Hyde Funding is not a government agency and is not affiliated with the VA. This is general information, not a loan commitment; terms depend on credit, income, property, and lender approval.

Let's start your loan today!

Apply Now

Talk to our experts today!

Contact Us